Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μπακαλιάρος Τηγανιτός με Κουρκούτι και Σκορδαλιά


Υλικά
200γρ. περίπου μπακαλιάρο ανοιγμένο σε μικρά κομματάκια
20 γρ. μαγιά νωπή
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι, ίσως και λίγο παραπάνω
1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό

Εκτέλεση
Συνήθως έτσι φτιάχνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου που μας περισσεύουν μετά από το καθάρισμα από τα κόκαλα.

Αφού βγάλουμε τα φιλέτα που έχουμε για τηγάνισμα, όσα κομματάκια περισσέψουν τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας.

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό, ενώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί και τα κομμάτια μπακαλιάρου, και φτιάχνουμε ένα ελαστικό μείγμα. 

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι,από ένα έως δύο δάχτυλα και αφού ζεσταθεί καλά προσθέτουμε κουταλιές από το μείγμα μας και τηγανίζουμε σαν λουκουμάδες, γυρίζοντας τακτικά και από τις δύο μεριές. 

Σκορδαλιά 

Υλικά
100γρ. καρυδόψιχα
4 φέτες ψωμί μουλιασμένο και στυμμένο καλά
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι ξύδι
1 κρασοπότηρο λάδι
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπλέντερ ή μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα σαν αλοιφή. 
Μόλις γίνει το μείγμα δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε επιπλέον λάδι, ξύδι ή σκόρδο, ανάλογα πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση.