Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Κουνέλι Στιφάδο

Υλικά
1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες
1 μπουκάλι ξύδι
2 ποτήρια κρασί κόκκινο
2 φύλλα δάφνης
2 ξυλάκια κανέλα
5 μπίλιες μπαχάρι
10 ξερά μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες ή 1 κιλό μικρά στρόγγυλα κρεμμύδια
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κουτί χυμό ντομάτας
2/3 ποτηριού νερού ελαιόλαδο
Αλάτι-Πιπέρι-Ρίγανη

Εκτέλεση
Πλένουμε το κουνέλι πολύ καλά με μπόλικο ξύδι, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης και τα ξυλάκια κανέλας και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 2 ώρες.

Κατόπιν βγάζουμε το κουνέλι από τη μαρινάτα μας και το σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα με το ποτήρι λάδι και από τις 2 πλευρές. Μόλις σοταριστεί καλά το  "σβήνουμε"  ρίχνοντας τη μαρινάτα μέσα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις και μόλις το κρασί αρχίσει να εξατμίζεται προσθέτουμε τα ντοματάκια, το χυμό ντομάτας και 1 ποτήρι νερό ή ζωμό κρέατος για να μακλακώσει. 

Στη μέση της διαδικασίας, μόλις αρχίσει δηλαδή το κρέας να μαλακώνει, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το μπαχάρι και τα κρεμμύδια. 

* Εάν θέλουμε το φαγητό μας ελαφρύ προσθέτουμε τα κρεμμύδια ωμά, εάν όμως μας αρέσει πιο πικάντικο τηγανίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. Στην περίπτωση αυτή τα κρεμμύδια δε χρειάζονται πολύ ώρα βράσιμο γι' αυτό τα ρίχνουμε στο τέλος, γιατί είναι ήδη μαλακά και μελωμένα.

** Μπορούμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε βάζοντας το φαγητό στο φούρνο για μισή ώρα έτσι ώστε να πήξει η σάλτσα τελείως και να μελώσουν τα υλικά.