Μία συνταγή της Ρούλας από Σέρρες αφιερωμένη στην ξαδέρφη της τη Γιώτα που μένει στην Κομοτηνή, με πολύ αγάπη.
Υλικά (Για 25 περίπου κομμάτια)
1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
5 κρόκους αυγών
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλυτζάνι τσαγιού συμιγδάλι ψιλό
2 βανίλλιες
4 φλυτζάνια τσαγιού γάλα φρέσκο
1 βιτάμ (125 γρ. για την κρέμα και 125 γρ. για το βουτύρωμα των φύλλων)
Για το σιρόπι
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
Μισό λεμόνι
1 κουταλιά γλυκόζη
Εκτέλεση
Απλώνουμε το κάθε φύλλο, το βουτυρώνουμε, το διπλώνουμε στα τρία και το κόβουμε κατά μήκος σε 3 ίσες λωρίδες. Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας κρέμα σε κάθε λωρίδα, γυρίζουμε τις άκρες της προς το κέντρο και τις τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, τα αλοίφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα με χαμηλή θερμοκρασία βάζουμε τους κρόκους αυγών με τη ζάχαρη και τους ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα, τις βανίλλιες, λίγο - λίγο το συμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήξει η κρέμα αλλά όχι να γίνει σφιχτή. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κρέμα μας 125 γρ. βούτυρο.
Για το σιρόπι
Βράζουμε για 5 λεπτά τα υλικά σε μία κατσαρόλα, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και περιχύνουμε τα γαλακτομπούρεκα καθώς είναι χλιαρά. Αφήνουμε τα γλυκά μέσα στο ταψί για αρκετή ώρα για να ρουφήξουν όλο το σιρόπι.