Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΜΠΡΕΤΣΕΛ


Υλικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. μαγιά ξερή ή νωπή
½ κουτάλι του γλυκού ζάχαρη
150 γρ. νερό
½ κοτάλι του γλυκού αλάτι
10 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση
Με αυτά τα υλικά, φτιάχνω μία ζύμη και πλάθω 6 περίπου μεγάλα κουλούρια, με το σχέδιο της φωτογραφίας. Τα βάζω στο ψυγείο για να κρυώσουν, περίπου 30 λεπτά. Βάζω κατόπιν σε κατσαρόλα, 1 λίτρο νερό, μαζί με 1 κουτάλι του τσαγιού σόδα φαγητού, να βράσει και ρίχνω μέσα τα μπρέτσελ, ένα-ένα, μόνο για 30 δευτερόλεπτα. Τα βγάζω με την κουτάλα, τα τοποθετώ σε ταψί και τα βάζω για ακόμα 30 λεπτά στο ψυγείο. Κατόπιν τα χαράζω, στο χοντρό πάνω μέρος του σχεδίου, και τα ψήνω στους 220 βαθμούς, για 20 λεπτά. Εάν θέλω, πασπαλίζω με χοντρό αλάτι. Αφού ψηθούν και κρυώσουν καλά, μπορώ να τα διατηρήσω στην κατάψυξη και κάθε φορά να τα ξεπαγώνω.