Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Παραδοσιακή Βασιλόπιτα Λόπης


Υλικά
1 βιτάμ
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και το χυμό τους
1 σφηνάκι κονιάκ
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλο άσπρο τριμμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ) τριμμένο
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού μαχλέπι τριμμένο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
500 γρ. αλεύρι

Για το Γλάσο
1 γλυκό βανίλια υποβρύχιο με άρωμα μαστίχας
Ζάχαρη άχνη 1 κουταλάκι του γλυκού

Εκτέλεση
Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα-ένα τους κρόκους από τα αυγά.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα,το κονιάκ,το τριμμένο αμύγδαλο και τέλος το αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν, το κακουλέ και το μαχλέπι.

Μόλις ενωθούν τα υλικά γίνεται ένα σφιχτό σχετικά μείγμα. Προσθέτουμε την μαρέγκα κουταλιά - κουταλιά και ανακατεύουμε ελαφρά. Όταν ρίξουμε όλη τη μαρέγκα θα έχουμε ένα μείγμα όπως στα κέικ. 

Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψί 28 εκ., βουτυρωμένο και αλευρωμένο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Ξεφορμάρουμε το γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μπεν μαρί βάζουμε το γλυκό βανίλια και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει. Όταν αρχίσει να ανακατεύεται εύκολα με το κουτάλι μας τότε χύνουμε τη βανίλια πάνω από τη βασιλόπιτα ομοιόμορφα. Μετά από 2 λεπτά πασπαλίζουμε ελαφρά με την άχνη για να μοιάζει χιονισμένη. Διακοσμούμε με πρωτοχρονιάτικα στολίδια.